En son konular
Giriş yap
Kimler hatta?
Toplam 141 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 141 Misafir :: 1 Arama motorlarıYok
Sitede bugüne kadar en çok 1614 kişi Paz 10 Tem. 2016, 20:42 tarihinde online oldu.
Istatistikler
Toplam 12710 kayıtlı kullanıcımız varSon kaydolan kullanıcımız: ceren0
Kullanıcılarımız toplam 60796 mesaj attılar bunda 6689 konu
Anahtar-kelime
Sosyal yer imi
Sosyal bookmarking sitesinde After Effects, Photoshop Dersleri, 3DS Max Bilgi Paylaşım Forumları adresi saklayın ve paylaşın
Giray Özil ile röportaj
2 posters
After Effects, Photoshop Dersleri, 3DS Max Bilgi Paylaşım Forumları :: After Effects Forum Önerileri :: Konu Dışı (Genel)-Muhabbet sohbet
1 sayfadaki 1 sayfası
Giray Özil ile röportaj
EA Los Angeles'tan Giray Özil ile konuştuk!
Dünyanın en önemli oyun firmalarından Electronic Arts’ın Los Angeles stüdyosunun önemli isimlerinden Giray Özil, yoğun çalışma temposuna rağmen bizi kırmadı ve çok değerli zamanından bir dilimi bizler için ayırdı.
Merlin’in Kazanı (MK): Öncelikle zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Giray Özil kimdir? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Giray Özil: 1984 Eskişehir doğumluyum. İlk ve ortaokulu Bursa’da okuduktan sonra İstanbul Fen Lisesi’ne gittim. Ardından Sabancı Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği okudum ve ABD’de Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. Yaklaşık bir buçuk yıldır Electronic Arts’ın Los Angeles stüdyosunda programcı olarak çalışıyorum.
MK: EA ile nasıl tanıştınız?
Giray Özil: EA ile bir oyuncu olarak nasıl tanıştığımı soruyorsanız, FIFA 96 zamanları diyebilirim. O zamanlar için inanılmaz grafik kalitesine ve gerçekçiliğe sahip spor oyunları yapıyorlardı. Oyun yapımcısı olmayı da ilk kez o zamanlar istedim sanırım.
EA’de çalışmaya başlamam ise Amerika’da master yaptığım sırada oldu. İlk senemin sonunda EA okuduğum okula stajyer alımları için gelmişti. Uzun bir mülakat sürecinden sonra stajyer olarak işe başladım ve on haftanın sonunda tam zamanlı iş teklifi aldım.
MK: Ekipteki göreviniz nedir? Şimdiye kadar hangi projelerde yer aldınız?
Giray Özil: Çoğunlukla grafik programlama yapıyorum. Yani, oyundaki özel efektlerin, ışıklandırmanın, gölgelerin altyapısını hazırlıyorum. Bunun yanında oyunun optimizasyonu, stabilitesi gibi noktalar üzerinde de çalışıyorum. Medal of Honor: Airborne’da ve onun yamalarının üzerinde çalıştım. Ardından kısa bir sure Command & Conquer: Tiberium ekibindeydim. Şu an "Çok gizli" bir projedeyim.
MK: Sanırım en son Medal of Honor: Airborne'da (MOH) çalıştınız. MOH serisi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Giray Özil: MOH, bence FPS tarihinin en önemli serilerinden biri. FPS tarzına sinematik bir yaklaşım getiren ilk oyunlardan. Allied Assault hala binlerce kişi tarafından zevkle multiplayer olarak oynanan bir oyun. Daha EA ile alakam yokken bile Medal of Honor’ı Call of Duty serisinden daha çok severek oynardım. Ama ilk birkaç oyundan sonra yanlış yollara sapıldığını kabul ediyorum. Üst üste birkaç kez vasat oyunlar çıkardığınızda serinin prestijini etkiliyor ister istemez, bu üzücü benim için. Airborne’nun ise iyi bir deneme olduğunu düşünüyorum. Orijinal bir fikirle yola çıkılmıştı, ama çoğunlukla teknik problemler yüzünden istediğimiz "İnce ayarı" yapma şansı bulamadık. Sonuçta bence yine de ortalamanın üstü bir oyun ortaya çıktı, ama COD4 veya Bioshock kadar iyi "Cilalanmış" bir oyun olmadığı elbette çok açık.
EA Los Angeles'tan Giray Özil ile konuştuk!
MK: Sizce oyunlarda teknoloji mi, yoksa hikaye mi daha önemli? Şüphesiz son dönemde özellikle Unreal 3 Engine, çoğu firmanın gözdesi konumunda.
Giray Özil: Teknoloji, çünkü o önemli olmasa ben işsiz kalırım. Şaka bir yana, oyun türüne göre bu sorunun cevabı çok değişir. Single player FPS’ler için konuşalım. Hikaye ve oyun tasarımının oyunun başarısındaki rolü kesinlikle daha büyük. Ama özellikle FPS gibi teknolojinin ön planda tutulduğu bir türde eskimiş grafiklerle bu piyasada çok başarılı olamayacağınız da acı bir gerçek. İdeal olarak teknolojinin hikayeyi oyuncuya daha iyi aktarabilmesi, onu oyunun dünyasındaymış gibi hissettirebilmek için kullanılan bir araç olması gerekiyor. Bunun yerine teknolojiyi amaç yaparsanız ve birinci önceliği ona verirseniz sonunuz Sony’in Lair oyunu gibi olur. Unreal Engine 3, altyapısı, başarılı konsol desteği ve sağladığı araçlar açısından en oturmuş motor bence. Bu yüzden de yeni nesilde çok yaygın olarak kullanılıyor. Ama kimi teknolojik özellikler bakımından diğer bazı motorların daha önde olduğunu söylemeliyim.
MK: Örneğin hangi motorları gösterebilirsiniz?
Giray Özil: Özellikle lisanslanmayan, firmaların kendileri için ürettikleri motorlardan bahsediyorum. Halo 3, Far Cry 2, hatta Alone in the Dark (Twilight motoru) gibi. CryEngine da teknolojik açıdan üstün denebilir, ama konsol desteği olmadığı için onu farklı bir kulvarda değerlendirmek gerekli. Ama dediğim gibi, Unreal Engine en uç teknolojiye sahip olmasa da en iyi oyun motorlarından kesinlikle.
MK: Türk oyun sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz? Pusu, Kabus 22 gibi yapımlar yanında, yine EA'in dağıtımcılığını üstlendiği 3 Türk kardeşin önderliğinde Crysis var. Bir önceki oyunları Far Cry'ı da unutmamak gerekir. Son yıllarda çoğu büyük çalışmada yer alan Türk yapımcılar da bulunuyor ayrıca.
Giray Özil: Dünyadaki oyun sektörünün konumuyla karşılaştırdığımızda çok çok gerideyiz maalesef. Ama bir yerden başlamak gerek, o yüzden bahsettiğiniz yapımların hepsini özellikle cesaretlerinden dolayı takdir ediyorum. En büyük problem bu konuda kendini geliştirmeyi kafasına koymuş gençlerin sayısının azlığı bence. İnsanların yeterince araştırmacı olmadığını, her şeyi hazır beklediğini görüyorum. Ama özellikle Türkiye gibi bu alanda yetişmiş insanların az olduğu bir yerdeyseniz her şeyi kendiniz öğrenmek zorundasınız. Bu da pek çok kişiye zor geliyor ve pes ediyorlar.
İşin ticari boyutu da var elbette, buna bir nevi kısırdöngü diyebiliriz. Örneğin ben şu an EA’den vazgeçip Türkiye’ye dönmeye kalksam maddi ve manevi olarak kaybedeceğim çok fazla şey olacak. Gerçekçi olmak gerekirse bunu yapabilmek büyük bir fedakarlık gerektiriyor. Ama birileri böyle fedakarlıklar yapmadıkça Türk oyun sektörü de bir yere gelemeyecek maalesef.
Crytek için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Evet üç Türk kardeşin kurduğu bir şirket, ve bu kadar başarılı olmaları gurur verici. Ama şirket sonuçta bir Alman şirketi, oyunları yapan ekipte de bildiğim kadarıyla hiç Türk yok. Yani Crysis’in başarısıyla övünmek biraz kendimizi kandırmak oluyor bence. Halen Türklerin çoğunlukta olduğu bir oyun takımı yurtdışında ciddi başarı kazanmış bir oyun yapabilmiş değil. Umudum bir gün tıpkı Crytek modelinde olduğu gibi, Türkiye’de kurulacak uluslararası bir oyun stüdyosunun dünyanın her yerinden başarılı oyun yapımcılarını toplayarak büyük çaplı bir oyun yapması. Şimdilik zor gözüküyor maalesef.
EA Los Angeles'tan Giray Özil ile konuştuk!
MK: Ülkemizde kurulan Ceidot oyun stüdyosu, uzun süredir Hükümran Senfoni (Sovereign Symphony) isimli RPG üzerinde çalışıyor. Oldukça büyük bir proje.
Giray Özil: Hükümran Senfoni hakkında çok az bilgim var, yapan ekibi de tanımıyorum. O yüzden pek bir şey söyleyemeyeceğim. Ama büyük bir projeye kalkışmış durumdalar, sonunu getirebilirlerse Türk oyun sektörü için önemli bir adım olur. En büyük sorun finansman sanırım ve bildiğim kadarıyla finansman sağlayabilmek için bu oyun haricinde başka projeler de yapıyorlar. Bunun esas oyuna yeterince odaklanılmamasına veya oyunun çok gecikmesine sebep olmamasını umuyorum.
MK: Yeni nesil konsollar ve PC hakkında neler söyleyebilirsiniz? Korsan oyun, şüphesiz yapımcılar için büyük sorun. Çoğu oyunun PC'de istediği yüksek sistem gereksinimlerini de unutmamak gerekir.
Giray Özil: Dünya pazarındaki oyun satışlarına baktığımızda konsollar ezici bir üstünlük kurmuş durumda. Artık PC oyunculuğu yok denecek kadar azaldı, şahsen beni üzen bir durum bu. Korsan elbette bunun en büyük sorumlusu denebilir. Bu iş temelinde bir nevi ticaret olduğu için insanların oyunlarına para vermeden oynamaları elbette şirketlerin hoşuna gitmiyor. Korsanın bunun haricinde de çok zararları var ama. Örneğin korsan kopyalar çok sık çökebiliyor veya oyunun tamamlanmamış versiyonları olabiliyorlar. Bunun sonucu olarak bu haliyle oynayanlar oyunun kalitesiz olduğunu düşünüyor, bunu da başkalarıyla paylaşarak şirketin prestij kaybına uğramasına ve satışlarının etkilenmesine sebep oluyorlar.
Bunun haricinde de konsolların fiyatlarının ucuzluğu, kullanım kolaylığı, konfigürasyon sorunu olmadan her oyunu çalıştırabilmesi onlara büyük avantaj sağlıyor. MMO’lar ve RTS’ler haricinde PC’lerin oyun adına seçenekleri çok kısıtlandı artık. Yine de hatırlatayım, elinizin altındaki PC’lerin çoğu konsoldan daha güçlüdür ve oyunu genelde daha yüksek kalitede oynamanızı sağlarlar. Bu açıdan PC oyunculuğunun hala bir üstünlüğü var ve bu böyle olmaya devam edecek.
MK: Doom oynadınız mı?
Giray Özil: Doom 1 ve 2 ile büyüdüm diyebilirim. Ama Doom 3’ü oynamadığımı itiraf edeyim. Benim için fazla gerilim içeriyordu, karanlıkla aram pek iyi değildir.
MK: Muhtemelen yeni bir oyun üzerinde çalışıyorsunuz. Ne olduğunu da muhtemelen söyleyemezsiniz, ama en azından türünü belirtebilir misiniz?
Giray Özil: 2010 yılında çıkarmayı düşündüğümüz bir FPS olduğunu söylemekle yetineyim. Güzel olacak, bekleyin.
MK: Sorularımızı yanıtladığınız ve zaman ayırdığınız için tekrar teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar.
En son ömer tatlısöz tarafından Salı 02 Eyl. 2008, 22:34 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Misafir- Misafir
Geri: Giray Özil ile röportaj
İşte Türklerin de birşeyler yapabildiğinin kanıtı!
boronzox- Forum Yöneticisi
- Varsa Çalıştığınız Firma : Friilens
Mesaj Sayısı : 8984
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Meslek : Moşın Dizaynır
Kullandığınız Programlar : After Effects CS4
Reputation : 130
Puanları : 2428
Kayıt tarihi : 07/03/08
Geri: Giray Özil ile röportaj
Emirxxx de onlardan birisi olacak sanırım.
Ea games için stadyum modeliyor kardeşim kanada'ya gidecekmiş sanırım.
İnşallah
Ea games için stadyum modeliyor kardeşim kanada'ya gidecekmiş sanırım.
İnşallah
boronzox- Forum Yöneticisi
- Varsa Çalıştığınız Firma : Friilens
Mesaj Sayısı : 8984
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Meslek : Moşın Dizaynır
Kullandığınız Programlar : After Effects CS4
Reputation : 130
Puanları : 2428
Kayıt tarihi : 07/03/08
Geri: Giray Özil ile röportaj
İnşallah nasip olur tanışmak.Bende Ea Sports'tan bir Türk'le görüşüyorum.Bakalım 18'e basınca benim için bişeyler yapacak.Şu anda kendime referans kataloğu hazırlıyorum 1.5 ay sonra Canada Stüdyolarına referanslarım gidecekömer tatlısöz demiş ki:iyi ya işte giray Özil le tanışşın...
Emirxxx- Şimdilik Azimli
- Mesaj Sayısı : 143
Yaş : 32
Nerden : İstanbul
Meslek : Environment Artist
Reputation : 2
Puanları : 24
Kayıt tarihi : 22/06/08
After Effects, Photoshop Dersleri, 3DS Max Bilgi Paylaşım Forumları :: After Effects Forum Önerileri :: Konu Dışı (Genel)-Muhabbet sohbet
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Salı 25 Ocak 2022, 16:12 tarafından ytusinema
» epic games reklamı
Perş. 12 Eyl. 2019, 14:02 tarafından ainoslu.22
» Hesap silimi ya da banlanma
C.tesi 31 Ağus. 2019, 09:04 tarafından gariban
» 10. Yıldız Kısa Film Festivali Geliyor!
Paz 14 Mayıs 2017, 10:38 tarafından ytusinema
» After Effects Uzmanı Aranıyor (Ankara)
Cuma 14 Nis. 2017, 13:58 tarafından Kün Medya Yapım
» İÇERİ BAK LÜTFEN KAFAYI YİCEM
Salı 11 Nis. 2017, 10:55 tarafından korsankirici
» After Effects - Neon Text Efekti - Ders 8
Perş. 30 Mart 2017, 15:32 tarafından theyamak
» After Effects - Tanıtım Animasyonu Kurumsal - Ders 7
Perş. 30 Mart 2017, 15:31 tarafından theyamak
» After Effects - Retro Intro Yapımı - Ders 6
Perş. 30 Mart 2017, 15:31 tarafından theyamak